سرزندگی

سیاسی،اجتماعی ،فرهنگی

سرزندگی

سیاسی،اجتماعی ،فرهنگی

"عملیات انتقام"؛ اولین پاسخ نیروی هوایی ایران ۳ ساعت پس از آغاز جنگ


جنگنده فانتوم در دوران دفاع مقدس

اولین پاسخ نیروی هوایی ایران ۳ ساعت پس از آغاز جنگ تحمیلی به ارتش بعث عراق داده می‌شود و ۸ فروند جنگنده ارتش ۲ پایگاه عراقی‌ها را در خاک این کشور بمباران می‌کنند.

گروه امنیتی - دفاعی خبرگزاری تسنیم، صدام حسین دیکتاتور عراق در 26 شهریور سال 59 قرارداد الجزایر را به‌صورت یک‌جانبه لغو و آن را جلوی دوربین تلویزیون پاره کرد و 5 روز بعد، در ساعت  13:45 روز 31 شهریور حمله گسترده زمینی و هوایی به ایران را آغاز کرد.

در موج اول حملات ارتش بعث به ایران، 10 مرکز مهم نظامی توسط جنگنده بمب‌افکن‌های نیروی هوایی ارتش بعث، بمباران شد و همزمان با حملات جنگنده‌ها، 12 لشکر مکانیزه نیز روی زمین، حملات وسیع خود به خاک ایران را آغاز کردند.

**اولین حملات هوایی ارتش بعث

ساعت 13:45 ــ 6 فروند میگ 23 به فرودگاه اهواز

ساعت 14:15 ــ 3 فروند میگ 23 به فرودگاه تهران

ساعت 14:45 ــ 4 فروند میگ 21 به فرودگاه همدان

ساعت 14:45 ــ 3 فروند میگ 21 به فرودگاه سنندج.

ساعتی بعد هم، هشت فروند میگ به فرودگاه تبریز و چند جنگنده به شهرهای بوشهر، کرمانشاه و اسلام‌آباد حمله کردند. البته هنگام حمله هوایی 3 فروند میگ23 متعلق به نیروی هوایی عراق به فرودگاه مهرآباد تهران، با اعلام اسکرامبل 2 فروند فانتوم ارتش اقدام به رهگیری میگ‌ها کردند که منجر به سرنگونی یکی از جنگنده‌های دشمن می‌شود.


فانتوم منهدم‌شده نیروی هوایی در حمله جنگنده‌های عراقی به فرودگاه مهرآباد

در جریان موج اول حملات که با دستور کار از بین بردن توان نیروی هوایی و حمله مستقیم به پایگاه‌های هوایی ارتش برای انهدام جنگنده‌های ارتش برنامه‌ریزی شده بود، جمعاً 5 فروند از جنگنده‌های ارتش بعث عراق ساقط شد که 3 فروند میگ21 توسط پدافند هوایی فرودگاه همدان، یک فروند جنگنده میگ توسط جنگنده‌های تبریز و یک فروند میگ23 هم در غرب تهران مورد هدف فانتوم‌های ایرانی قرار می‌گیرد.

*** اسارت خلبان مصری ارتش عراق، در اولین ساعت جنگ در تهران

البته یکی از خلبانان عراقی پس از اصابت موشک به جنگنده‌اش، مجبور به خروج اضطراری از هواپیما می‌شود که به اسارت نیروهای ایرانی در می‌آید و بعداً مشخص می‌شود که او یک مصری است.

در موج اولیه حملات هوایی ارتش عراق به پایگاه‌های نیروی هوایی، 3 فروند جنگنده میگ21، یک فروند میگ23 و یک فروند جنگنده میگ دیگر توسط ایران منهدم می‌شود.

** نیروی هوایی ایران دست به کار می‌شود

سرهنگ خلبان جواد فکوری فرماندهی وقت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را عهده‌دار بود و بلافاصله پس از این حملات جنگنده‌های ارتش بعثی، وضعیت اضطراری اعلام کرده و تمام فرماندهان ارشد پایگاه‌های نهاجا را به تهران فرامی‌خواند و در جلسه رسمی، اعلام  می‌کند که "باید پاسخ قاطع و سریعی به این حملات داده شود".

بر همین اساس به پایگاه‌های سوم و ششم شکاری مأموریت داده می‌شود تا در عملیات‌هایی جداگانه و با در نظر گرفتن اصل غافلگیری، جوابی سریع به این حملات هوایی عراق داده شود.

نیروی هوایی ارتش دست به کار شده و عملیاتی با نام "انتقام" را طرح‌ریزی می‌کند که دو گروه پروازی به‌نام‌های "البرز" و "آلفارد" از پایگاه‌های سوم شکاری همدان و پایگاه ششم شکاری بوشهر وظیفه انجام آن را به‌عهده می‌گیرند.

طرح عملیات این‌گونه نهایی می‌شود که ابتدا در ساعت 16:30 نخستین گروه پروازی با نام البرز از پایگاه ششم شکاری در بوشهر به پرواز درآمده و پایگاه هوایی شعیبیه را بمباران کرده و سپس در ساعت 17:25 گروه پروازی دوم با نام آلفارد از پایگاه سوم شکاری به پرواز درآمده و پایگاه هوایی کوت را بمباران کنند.

** وضعیت در پایگاه هوایی بوشهر

برنامه عملیاتی به پایگاه بوشهر ابلاغ شده و این پایگاه باید وارد عمل می‌شد لذا طرح عملیات در یک بریفینگ از روی نقشه و برنامه عملیاتی، به گروه پروازی البرز در پایگاه ششم شکاری ابلاغ می‌شود. نیروی هوایی تصمیم گرفته که طبق برنامه و تصمیم مسئولان با 4 فروند جنگنده فانتوم مسلح به بمب‌های 1000 پوندی به پایگاه شعیبیه عراق حمله کند.

اسامی 8 خلبان گروه البرز

سرتیپ آذر ــ فرمانده دسته پرواز //  سرلشکر خلبان شهید داوود اکرادی (کابین عقب)

شهید دژپسند //  سرلشکر خلبان شهید حسین خلعتبری (کابین عقب)

شهید سرلشکر یاسینی //  سرتیپ خلبان مسعود اقدام (کابین عقب)

خلبان فعلی‌زاده  //  سرگرد خلبان شهید حسن طالب‌مهر (کابین عقب).

** اولین جنگنده‌ها از بوشهر به پرواز درآمدند

در ساعت 16:30 دقیقه بعدازظهر روز 31 شهریور سال 1359 و پس از چک نهایی سیستم‌ها و آماده‌شدن جنگنده‌ها، هر 4 فروند جنگنده بمب‌افکن اف4 (فانتوم) روی باند قرار گرفته و سپس یکی پس از دیگری به پرواز درآمدند.


پایگاه هوایی ششم شکاری ــ بوشهر

مسیر پروازی این‌گونه بود که هر 4 جنگنده از روی بندر دیلم، قروه و خسروآباد عبور کرده و پس از عبور از اروندرود، وارد خاک عراق شدند و مسیر را به‌سمت پایگاه شعیبیه پیش گرفتند. بین راه، جنگنده‌ها با اینکه از روی چند پایگاه ارتش عراق از جمله ام‌القصر عبور کردند ولی از آنجایی که ارتش عراق حتی تصور نمی‌کرد که نیروی هوایی ایران قادر باشد در عرض 2 ساعت آماده پاسخ شود، به هیچ وجه آمادگی لازم را برای مقابله با جنگنده‌های ایرانی نداشت و فانتوم‌های پایگاه بوشهر (گروه البرز)، بدون اینکه حتی یک تیر به‌سوی‌شان شلیک شود و یا پدافندی مانع حرکت‌شان شود، خود را به پایگاه شعیبیه رساندند.

جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش که به پایگاه مورد نظر برای حمله رسیدند، ابتدا ارتفاع گرفته و از سمت چپ پایگاه برای رهاکردن بمب‌ها شیرجه رفتند و هر 4 جنگنده با موفقیت تمام بمب‌های خود را روی پایگاه رها کردند و با گردشی سریع و پس از انهدام تقریباً تمام پایگاه، در مسیر بازگشت به پایگاه هوایی بوشهر قرار گرفته اندکی بعد هم در پایگاه بوشهر فرود آمدند.

** 55 دقیقه بعد ــ پایگاه هوایی همدان

در ساعت 17:25 گروه پروازی آلفارد نیز با 4 فروند جنگنده بمب‌افکن اف4 آماده حمله به پایگاه هوایی کوت در استان میسان عراق می‌شوند؛ همه می‌دانستند که پس از انجام موفق عملیات اول توسط گروه پروازی البرز، حالا عراقی‌ها هوشیاری کامل داشته و فهمیده‌اند که ایران توان حمله مجدد را هم  دارد، لذا عملیات گروه آلفارد، بسیار سخت‌تر از عملیات گروه البرز بود.

خلبانان گروه پرواز آلفارد

سرهنگ پوررضایی (فرمانده دسته پروازی) //  خلبان دهقان (کابین عقب)

خلبان شهید خالد حیدری // خلبان شهید محمد صالحی (کابین عقب)

خلبان کریمی‌نیا // خلبان کوپال (کابین عقب)

سرهنگ رجبی مقدم // خلبان جانفشان (کابین عقب).

این 4 جنگنده پس از بلند شدن از پایگاه شکاری همدان، به‌سوی استان میسان عراق حرکت کرده و خود را به پایگاه کوت می‌رسانند و با موفقیت کامل، این پایگاه را بمباران کرده و پس از واردآوردن خسارت بسیار سنگین به این پایگاه ارتش بعثی عراق، به‌سمت پایگاه هوایی شکاری همدان حرکت می‌کنند.

اما در مسیر بازگشت و در حالی که هنوز جنگنده‌ها از پایگاه کوت دور نشده بودند، یکی از فانتوم‌ها با اصابت موشک پدافندی سرنگون می‌شود و خالد حیدری و محمد صالحی در جنگنده شماره 2 گروه پروازی آلفارد، به شهادت رسیده و جاودانه می‌شوند.

ناو ایتالیایی «EURO» در بندرعباس پهلو گرفت + تصاویر

ناو ایتالیایی یورو

ناو اعزامی از کشور ایتالیا با نام « یورو » صبح امروز در اسکله منطقه یکم امامت نیروی دریایی راهبری ارتش پهلو گرفت.

به گزارش گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم، ناو اعزامی از کشور ایتالیا با نام « یورو » صبح امروز در اسکله منطقه یکم امامت نیروی دریایی راهبری ارتش پهلو گرفت.

در این مراسم امیر دریادار آزاد فرمانده منطقه یکم امامت گفت: با توجه به بین المللی بودن نیروی دریایی در تمامی کشورهای جهان، هرساله یگان های نظامی دریایی متشکل از ناوها و یگانهای پروازی در قالب ناوگروه به کشورهای دیگر عزیمت می کنند. هدف از این سفرها، تعاملات دریایی بین المللی و گاهی به منظور انجام تمرین های دریایی مشترک و یا انجام رزمایش های مشترک بین دو یا چند کشور است.

وی افزود: نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز با حضور فعال در این میدان ضمن حضور در مجامع بین المللی دریایی اعم از برگزاری نشست ها و همایش های دریایی و نیز سفرهای دریانوردی، هرساله میزبان ناوگروه های اعزامی از کشور های دیگر دنیا بوده است.

وی تصریح کرد: از آنجا که دشمن همیشه به دنبال تخریب جمهوری اسلامی ایران بوده و تلاش در اجرای پروژه ایران هراسی و ناامن بودن ایران داشته است، لیکن با اثبات حقیقت برای کشورهای همسایه، منطقه و دیگر کشورهای جهان در خصوص امنیت بالای این مرز و بوم در دنیا، نیروهای نظامی سایر کشورها، به ایران عزیمت و در برنامه های مشترک فی ما بین شرکت می‌کنند.

در این بین ناو اعزامی از کشور ایتالیا با اهداف سیاسی، فرهنگی و نظامی به ایران سفر کرده است.

پس از انجام مراسم استقبال از ناو ایتالیایی یورو، فرمانده ناو یورو به همراه سفیر کشور ایتالیا و همچنین وابسته نظامی کشور ایتالیا در ایران با فرمانده منطقه یکم امامت دیدار کردند.

در این دیدار امیر آزاد ضمن خوش آمدگویی به مسئولین لشکری و کشوری کشور ایتالیا، از تعاملات دریایی و سیاسی بین دوکشور و مشترکات فرهنگی سخن گفت.

ناو ایتالیایی در مدت حضور خود در بندرعباس ضمن دیدار با برخی مسئولین کشوری و لشکری از برخی جزایر استان هرمزگان نیز دیدن کرده و نیز با دستاوردهای رزمی و دفاعی نیروی دریایی راهبردی ارتش که به دست توانمند کارکنان این نیرو ساخته شده است، آشنا می شوند. همچنین برخی فعالیتهای فرهنگی و ورزشی، انجام تمرینات دریایی مشترک و تعاملات سیاسی از جمله برنامه های ناو ایتالیایی خواهد بود.

یک هیئت بلند پایه ایتالیایی اواسط شهریور ماه جاری با امیر دریادار سیاری برای توسعه روابط فی ما بین دیدار کرده بودند.

تصاویر پهلوگیری ناو ایتالیایی در بندرعباس را در ذیل ببینید:

انتهای پیام/

ضربه قاهره به ریاض


"دیپلماسی رویگردانی" بهترین تعبیری است که می‌توان برای روابط امروز عربستان و مصر در نظر گرفت؛ به نظر می‌رسد این سیاست به دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز سرایت کند.

عبدالفتاح سیسی و ملک سلمان ماه عسل تمام شد/ ضربه قاهره به ریاض
به این مطلب امتیاز دهید
88.9%11.1%

به گزارش سرویس بین‌الملل جام نیـوز، "عبدالباری عطوان" تحلیلگر سرشناس جهان عرب در پایگاه خبری «رأی الیوم» به اختلاف دیدگاه‌های مصر و عربستان در خصوص سوریه اشاره و دلایل سرد شدن روابط دو کشور را بررسی کرده است.

 

عطوان نوشت: کسانی که سفر سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در آوریل گذشته به مصر را پیگیری کرده بودند، متوجه شدند که آمال و آرزوهای زیادی برای همکاری نظامی، سیاسی و اقتصادی مصر و عربستان ایجاد شده بود؛ اما تنها 5 ماه بعد از این سفر -که رسانه‌های مصری آن را تاریخی توصیف کرده بودند- شکاف در روابط دو کشور بیشتر شد و آن پیش‌بینی غلط از آب در آمد.

 

 پروژه پل ملک سلمان بر روی خلیج عقبه و منطقه آزاد تجاری که قرار بود در صحرای سینا راه اندازی شود، دیگر مطرح نشده و ممکن است کاملا به فراموشی سپرده شده باشد.

پارلمان مصر هنوز با اعطای مالکیت جزایر "تیران" و "صنافیر" به عربستان موافقت نکرده است؛ این در حالی است که شورای وزیران عربستان به سرعت آن را تأیید کرده بود و از سوی دیگر نیز شاهد کاهش محبوبیت «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر در میان رسانه‌های سعودی هستیم.

ماه عسل عربستان و مصر بیش از سه ماه به طول نینجامید و گام‌های بعدی که از سوی قاهره اتخاذ شده، ضربه بزرگی به عربستان به شمار می‌رود:

 

1- حضور شخصیت‌های مهم مصری در نشست گروزنی که حدود یک ماه پیش در چچن برگزار شده بود،  شیخ الازهر یکی از این چهره‌های مهم بود.

 

2- گفتمان مصر در قبال سوریه تغییر کرده و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر در سخنرانی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل گفته بود در سوریه جایی برای گروهک‌های تروریستی وجود ندارد و پس از او «سامح شکری» وزیر خارجه مصر نیز در توضیحاتی اعتراف کرد دیدگاه‌های کشورش با عربستان در خصوص سوریه متفاوت است و مصر به لزوم تغییر رژیم در سوریه معتقد نیست. این در حالی است که عربستان معتقد است «بشار اسد» رئیس جمهور قانونی سوریه باید از قدرت کنار گذاشته شود.

 

3- محمد بن نایف ولی‌عهد عربستان که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کرده بود، در حاشیه این نشست با عبدالفتاح السیسی دیدار نکرده و وزرای خارجه دو کشور نیز به جز نشست کشورهای موسوم به حامیان سوریه، دیدار جداگانه‌ای نداشته‌اند.

 

4- آنچه از همه مهم‌تر است، دیدار سامح شکری با «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران در نیویورک است. در این دیدار موضوعات مختلفی مورد بررسی قرار گرفته که مسأله سوریه مهم ترین آن بوده است. این دیدار و عدم دیدار با مسئولان سعودی، به اندازه کافی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان یا مسئولان رده بالاتر سعودی را شوکه خواهد کرد و ممکن است این شوک به سکته نیز تبدیل شود؛ اگر گمانه‌ها به نتیجه رسیده و شکری با «ولید المعلم» همتای سوری‌اش در آمریکا دیدار کند.

 

با توجه به تفاوت در دیدگاه مصری‌ها و فراز و فرودهای فراوان در تاریخ روابط مصر و عربستان، سعودی‌ها در ارزیابی روابط خود با مصر دچار سوءبرداشت شدند؛ مسئولان این کشور گمان کرده بودند با کمک‌های مالی و سرمایه گذاری‌های متعدد می‌توانند قاهره را در مسیر مورد علاقه خودشان به حرکت درآورده و از این کشور انتظار داشته‌باشند مانند کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از همه تصمیمات ضدایرانی ریاض و همه جنگ‌های عربستان حمایت کنند.

 

مسئولان مصری اغلب از رسانه‌ها -و نه کانال‌های دیپلماتیک- برای رساندن پیام‌ خود به کشورهای به‌خصوصی استفاده می‌کنند. شاید گفتگوی سامح شکری با رسانه‌های مصری و اعتراف به نقاط اختلاف روابط قاهره و ریاض، یکی از نمونه‌های دیگر این سیاست مصر است.

مسئولان مصری به خوبی درک می‌کنند که جایگزین حکومت بشار اسد یا اخوان المسلمین است یا هرج و مرج خونباری که در لیبی، عراق و یمن جریان دارد.

این مسأله امنیت و ثبات مصر را به خطر می‌اندازد. علاوه بر آن، هم‌پیمانی السیسی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای مصر از هم‌پیمانی با عربستان مهمتر است و به همین دلیل، قاهره سیاست‌هایی اتخاذ نخواهد کرد که در تضاد با سیاست‌های مسکو باشد.

 

"دیپلماسی رویگردانی" بهترین تعبیری است که می‌توان برای روابط امروز عربستان و مصر در نظر گرفت؛ به نظر می‌رسد این سیاست به دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز سرایت کند.

دستی که سردار سلیمانی بر آن بوسه می‌زند

ابوزینب

سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس در یادداشتی احساس خود را نسبت به فیلم ابوزینب بیان کرده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»، سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای فیلم ابوزینب یادداشتی نوشت.

متن این یادداشت به شرح ذیل است:

بسمه تعالی

فدای این دستی که ماه را برکف گرفته و تقدیم به خالق ماه کرده است

می بوسم دستی را که مارا از روشنایی آن بهرمند نموده است

چه زیباست این تصویر که بر کف،تمام اخلاص جای گرفته است گرد همه این دستان پاک